Тзв. МОГУЋЕ и НЕМОГУЋЕ линије "Заветина"

субота, 24. децембар 2016.

Јединствена књига Шона Ашера “Музеј преписке”...

Писма као временске капсуле Марина Мирковић | 23. децембар 2016. 22:12 | Јединствена књига Шона Ашера “Музеј преписке”, са кореспонденцијом која садржи пикантерије из живота многих славних личности


ДВАНАЕСТОГОДИШЊАК (како сам у писму тврди, а у ствари у том тренутку четрнаестогодишњак) са Кубе Фидел Кастро, упутио је крајем 1940. писмо које почиње речима: “Добри мој пријатељу Рузвелте”! Фидел који је “у радију чуо” да ће Рузвелт бити председник САД још један “период”, замолио је свог “америчког пријатеља” да му у писму пошаље једну новчаницу од десет долара зелених америчких, јер такву није никад видео те би је радо имао, и чувао. И још му је понудио да му покаже највеће “минас” (руднике) гвожђа на Куби, уколико Рузвелт жели гвожђе да прави бродове!
Овај истински бисер, само је једно од тачно 125 “личних писама која би требало да припадају свима” - како и гласи поднаслов изузетне књиге “Музеј преписке”, коју је код нас објавила “Геопоетика”.
Аутор Шон Ашер, који је ове несвакидашње, јединствене документе сакупио и приредио током четворогодишњег рада, најпре их је пласирао на веб-сајту, а огромна његова популарност довела је до претакања овог сјајног штива у “физички облик” тј. књигу.
Безброј је сјајних примера, али изабраћу прегршт из тог изобиља не бих ли вам заголицао машту, обраћа се Ашер читаоцу у предговору.
- Ту је писмо Мика Џегера Ендију Ворхолу које садржи изванредно лежеран опис дизајна за омот албума групе “Ролингстонси”; руком написана порука краљице Елизабете Друге америчком председнику Ајзенхауеру коју прати и Госпојин рецепт за шкотске палачинке; изврсно вешт одговор ослобођеног роба упућен старом власнику због кога ће многи сијати од задовољства
; последње болно писмо које је Вирџинија Вулф упутила супругу пре него што је себи одузела живот; прелепо, нежно писмо које би загрејало и најхладнија срца у ком Иги Поп саветује узнемирену младу обожаватељку; посве чудесно писмо (2013. продато за 5,3 милиона долара као најскупље у историји) из пера Франсиса Крика у коме научник сину саопштава да је пронашао структуру ланца ДНК; страхотан опис мастектомије изведене без анестезије који шездесетогодишња пацијенткиња исписује својој кћерки; и изузетна пријава за посао коју је саставио један од најславнијих умова свих времена Леонардо да Винчи - набраја Ашер неке од ових “временских капсула”, како описује одабрана писма, од оног из 14. века пре нове ере, утиснутог у глинену плочицу, до последњег - старог тек неколико година.
ПРЕДСЕДНИЧЕ, ПУСТИ БРАДУ!Читалац ће, листајући ово и визуелно изузетно упечатљиво издање, наићи и на писмо девојчице која Абрахаму Линколну саветује да - пусти браду, чиме ће по њој стећи бројне гласаче. Линколн јој је одговорио на најлепши могући начин, тако што ју је послушао, а потом се чак и сусрео са њом на пропутовању кроз САД и саопштио јој да је браду пустио - због ње!
И нису само краљица и Кастро адресирали на Белу кућу, (будућем) председнику Ајзенхауеру се обраћао и чувени (као једини над којим је извршена смртна казна због дезертерства у Другом светском рату) амерички војник Еди Словик. Чувена жена - стрелац Ени Окли, први женски суперстар, нудила је председнику Макинлију да формира одред од 50 жена - суперстрелаца које би помогле америчкој војсци у рату. Имигрант Патрик Хитлер молио је у личном писму председника Френклина Д. Рузвелта да му допусти да приступи војсци САД, у коју га до тад нису пуштали јер је био - братанац Адолфа Хитлера! Самом Хитлеру писао је “у име човечанства” Ганди, молећи га да спречи рат који ће људску врсту вратити у стање дивљаштва. Наићи ће читалац и на писмо “анонимног пошиљаоца” (у ствари агената ФБИ) који тражи од Мартина Лутера Кинга Јуниора да изврши самоубиство уз претеће “иначе...”. Мноштво славних пошиљалаца, исто толико још славнијих прималаца, безброј урнебесних, невероватних, ужасних, застрашујућих детаља и пикантерија - све то стекло се међу корицама ове “антологије епистола”.

БРАНДО, КЕРУАК И ПУЗО
МАРЛОНУ Бранду писао је Џек Керуак, откривајући му “да се моли” да баш Брандо откупи “На путу” и од њега направи филм. Славном глумцу писмо је упутио и Марио Пузо, наводећи да је “написао књигу `Кум` која је постигла известан успех” и да сматра да је Брандо “једини глумац који би могао да игра Кума са притајеном жестином и иронијом коју улога захтева”.

Нема коментара:

Постави коментар