Тзв. МОГУЋЕ и НЕМОГУЋЕ линије "Заветина"

понедељак, 26. децембар 2016.

Уметност "задња рупа на свирали"

ПОЛЕМИКЕ БАС културни ас! & Миломир Краговић, књижевник и новинар | 24. децембар 2016. 16:30 | Коментара: 2. /Тужна прича око књижевне награде добија неочекивани обрт: полувековну традицију спасава компанија БАС, која уплаћује 200.000 динара и чува образ великог песника Милана Ракића
 Миломир Краговић
Миломир Краговић

МАЛО је фалило да се најстарија српска књижевна награда "Милан Ракић" окити афером. Држава је, једноставно, рекла да нема пара, а сирото Удружење књижевника Србије једва да може да плати штампање плакете за добитника.

Овај инцидент у култури, како оцењује председник Удружења књижевника Радомир Андрић, актуелизује бројна питања: од тога да је уметност "задња рупа на свирали", до немања озбиљног плана шта то Србија хоће у овој креативној, запуштеној области.

Тужна прича око књижевне награде добија неочекивани обрт: полувековну традицију спасава компанија БАС, која уплаћује 200.000 динара и чува образ великог песника Милана Ракића. Оно што није схватила Комисија Министарства, укапирало је руководство Београдске аутобуске станице. И није тражило никакав публицитет. Напротив!

Тешко је разумети да Комисија (Тамара Митровић, Зоран Мркаљ, Зоран Ракић, Петар Матовић и Ласло Блашковић) није могла да "штрпне" бар 100.000 за финансирање књижевне награде која доиста, за разлику од многих других које наносе штету култури, доприноси књижевном стваралаштву.

Колико су уметници на цени, показује и податак да на стотине врло угледних прегалаца - писаца, музичара, сликара, преводилаца - не могу да овере своје здравствене књижице, јер им Београд и локална самоуправа нису уплатили доприносе за пензијско, инвалидско и здравствено осигурање. Више од бруке!

На другој страни, те исте самосталне уметнике, а њих је близу 2.000, јуре порезници јер нису измирили своја дуговања која укупно износе око сто милиона динара. Некима су већ покуцали и немилосрдни извршитељи који ће, на име дуга, да им пописују радне столове, компјутере, кревете и друге ствари, упркос чињеници да нису криви због таквог стања.

Многим пропалим предузећима држава годинама отписује разноразне дугове. Логично је да буде доследна и тако поступи и према самосталним креаторима.

Много је нерашћишћених рачуна у култури. Знам да нови министар Владан Вукосављевић нема чаробни штапић, али сам убеђен да има пара за основне ствари: да се подрже капитални пројекти и да се заслужним ствараоцима омогући да могу да се лече као сав нормални свет.


Миломир Краговић, књижевник и новинар

БАС културни ас!

Нема коментара:

Постави коментар