Тзв. МОГУЋЕ и НЕМОГУЋЕ линије "Заветина"

ГЕНЕЗА

Првобитни назив ове стране био је Родослов. Откриће једног текста написаног на маргинама рукописа поезије који су ми одбили комунистички издавачи. Судбина се уплитала у мој живот на неочекиваним местима, на неочекивани начин. И ова страница би могла да објављује записе и текстове, који се директно и индиректно дотичу тога уплитања. Зар не, вредело био покушати?
знак препознавања: гледано искоса - тиква и кључ..
..

РОДОСЛОВ... - Коњи су за нас били смртоносни, као и понос, настраност и неопрезност. Не зна се како су Турци ухватило Рајка*. Димитрија**, небесног и руменог као ружа, нашли су у локви пуној прљавожуте воде са белегом потковице на челу. Под копитама сопствених ждребаца.
Здравку***  је пастув сломио десну надланицу....

__________

        *  Мисли се на хајдук Рајка Лукића, по коме једна од подземних лепотица источне Србије (Мајданпек) носи назив. - Тада се није знало, када је писан горњи наслов. После смо сазнали: Субаша је у нашем селу био Босанац родом, с њим се спетљала једна од Српкиња из тога села, сестра заменика харамбаше Рајка, и издала је и рођеног брата и Рајка Лукића.
      **  Мисли се на нашег прадеду Димитрија Лукића (+ 1915), прегледача бобичавих свиња и народног посланика, који је погинуо глупо у октобру 1915, године у повратку из Кучева у Мишљеновац.
      ***  Мисли се на покојног Здравка Лукића, родом са Паљевина, а житеља Кучева - синовца Димитрија Лукића. (Преминуо крајем минулог века)

ЛеЗ 0007930 


Нема коментара:

Постави коментар