Тзв. МОГУЋЕ и НЕМОГУЋЕ линије "Заветина"

Од редовних дописника НЛ

Писмо из Азије, Камбоџа, слика на застави, храм 
..
..

ПУСТИ ПУЖУ РОГОВЕ
(неколико опречних забелешки)

Људи којима се приближава смрт, немају више илузија. Илузије су подршка и помажу човеку који се нада. Оне су ослонац и по њима се живи и зато у животу имају сврху. Илузије су дар богова. Не, никад не реците да су илузије лаж, јер ћете тиме нанети ненамерно највећу увреду животу...
Неочекиване речи суседа, који премину од оне болести без лека , пре неку годину.  То ме мучи: да ли је бог праведан, да ли је увек милостив? Или је ћудљив и кроз своју ћудљивост суди. Бог је, понекад ми се чини, несхватљиво спокојан јер „хода по кругу небеском“, али кад би сишао на земљу и завирио у моју бедну кујну, видео би неопрано суђе, коре лубеница, муве, много мува... Бог је –необавештен...
Шта је румени мир зрелости, смиреност после патње? То је синоним за подношење живота онаквог какав јесте.Пустити га да тече као река. (Само ових неколико реченица остало је од  једног нотеса боје печене цигле, који је носио инвернтарски број 22. Остале листове је ветар времена очерупао иза мојих леђа...)
Сумња у све – узвеличана, као благослов мога бола. Ево, ту је. Јер без тог основног принципа – соли живота -  растварача легура, брисача рђе, божанске и свемогуће речи, ствари и свега другог што нам је претходило ( у књижевном, моралном и другом смислу) , живот би био бајато лецедерско срце,   око кога се створила  балаво-тајна слуз година, гадни,криминални, увредљиви , прозирни смисао.
Крај крушке и бунара,после кише, појави се много пужева који су се скривали пре тога испод крупног лишћа зеља и рена,разних величина –од оних не већих од дугмета за кошуљу до оних оних крупнијих као песница мушкарца. Чини се да нису бојажљиви  за време и после пљуска, већ мало касније – кад се разведри и огране сунце. Само што им приђете,они почну да увлаче своје рогове, као жена, жена усамљена, и депресивна.  Са много модрица на души. Има таквих – и као по неком неписаном правилу, такве налећу на  најпогрешније партнере. Сачувај ме, анђеле мој,од баш таквих!

      (15. октобар 2016)
                                                                                         Валтазар  Превалез
ЛеЗ 0008270    

Нема коментара:

Постави коментар